Christophe Miolane er kok hos Meyers, hans officielle titel er “Gastronomisk udvikler” og han arbejder med at udvikle opskrifter til Meyers-produkter som sælges i butikkerne. Jeg har besøgt Christophe for at høre mere om de grønne færdigretter, som er tilberedt sous vide og som kan købes i Irma.
Du får også opskriften til den lækre rødbede-ret med butterdejsbund, rygeost og nødder som Christophe tilbereder og anretter for os.
Christophes baggrund
Christophe er vokset op på sin fars vingård i Frankrig, hvor familien står for nogle af Frankrigs bedste beaujolaisvine. Christophe er uddanet kok, og har arbejdet på Novo Nordisks kursuscenter Hvidøre i Klampenborg i 10 år, derefter som kvalitets- og udviklingsgastronom i Tivoli – og siden 2019 som gastronomisk udvikler hos Meyers.
Christophe skaber mange af de nye retter i sit køkken derhjemme, og her har han også en sous vide-stav som han har brugt til at udvikle de sous vide-tilberedte grønne retter som Irma sælger. Her har man kunnet finde gulerødder, nye kartofler, majs, selleri og rødbeder.
Hvem er Meyers?
Meyers kendes af mange for Meyers Madhus på Nørrebro (hvor jeg bla. holder sous vide-kurser), men virksomhedens største del er kantinedrift, ligesom Meyers driver spisehuse, udvikler og sælger madvarer og madprodukter gennem Coop (bl.a. Irma) – herunder sous vide-tilberedte grøntsager. Altsammen skal understøtte Meyers formål om at løfte kvaliteten af råvarer, mad og måltider i Danmark.
Christophe siger “Med de sous vide-tilberedte grøntsager kan forbrugeren springe nogle led over, og starte med noget velsmagende i høj kvalitet, som man kun skal gøres ganske lidt ved for at kunne servere noget godt på tallerkenen.”
Hvorfor er det spændende at arbejde med grøntsager?
”Jeg synes, at det er spændende med de mange forskellige smagsfacetter i grøntsager. Hvor de forskellige kødudskæringer smager næsten ens, så er der stor forskel på et løg, en gulerod og en rødbede.
Smagen er vigtig, men derudover er der også spørgsmålet om bæredygtighed der presser sig mere og mere på.
Sous vide kan levere grøntsagen i dens ypperste form: Den er tilberedt jævnt hele vejen igennem, og har fået et perfekt bid og en optimal smag. Hvis man bulderkoger en kartoffel, vil den begynde at smuldre udenpå mens den stadig er lidt rå indeni.
Og sous vide kan lukke smag, saft og kraft inde i grøntsagen hvor den hører hjemme.
Jeg synes at det er godt at tilsætte en lille smule smag som vi har gjort her med solbærsaft, estragon og en lille smule lakridspulver. Ikke for at tage over, men for at komplementere smagen, så man fremhæver og løfter grøntsagen.”
Hvor vil du selv bruge sous vide?
“Sous vide er relevant for ret mange ingredienser, fordi man tilbereder i egen saft. Større, seje kødstykker som tykkam hvor der er masser af fedt og lækkerier på (det man i gamle dage kaldte “kogestykker”), de egner sig godt til sous vide, fordi de kan tilberedes i dagevis ved lave temperaturer så man får et fantastisk resultat. En bøf synes jeg selv ikke vinder så meget i sous vide.
Og grøntsager er helt fantastiske i sous vide, fordi man her indkapsler smagen. Hvide asparges med en klat smør smager fantastisk.
Generelt bruges jeg selv sous vide derhjemme, når jeg vil tilberede noget nænsomt og være sikker på at resultatet sidder lige i skabet.
Hos Meyers har vi udviklet de sous vide-tilberedte grøntsager, fordi det gør det nemt at servere mad i høj kvalitet – og på kort tid. Grøntsagerne kan færdiggøres på få minutter på grill, eller de kan spises kolde som en ret i sig selv, eller som tilbehør.
Vi bruger i dag rødbederne i en lidt avanceret ret med en bagt bund, men den kan sagtens serveres med en bitter salat som raddichio og lidt feta og olivenolie over.”
Sous vide-tilberedte rødbeder med rygeost, nødder og butterdej
Du kan se opskriften i linket her – og her kan du se resultatet:
Tilbered rødbederne
Rødbederne kan købes færdigtilberedte i Irma.
Du kan også selv tilberede rødbederne efter opskriften i linket her: Rødbeder med estragon, solbærsaft og lakrids.
Uanset om du har købt dem færdige, eller selv lavet dem efter opskriften, så skal du fortsætte sådan:
Retten samles
Nu er alle elementerne klar til at blive samlet (4 personer). Du kan se de nøjagtige mængder i opskriften Rødbede med estragon, solbærsaft og lakrids.
Det smagte godt! I rødbederne kunne jeg netop ane solbærsaften og lakridsen, der gav den fyldige og lidt søde rødbedesmag lidt modspil til en god helhed.
Sammen med den sprøde bund og den den cremede, men friske rygeost med lidt røgsmag – og knas fra nødderne – gav den en fyldig og sammenhængende, og meget lækker ret. Jeg var lidt nervøs for om der var for meget estragon, men når man bruger frisk estragon bliver det ikke så gennemtrængende og det passede perfekt sammen med resten.
Her er samlet en palette af smagselementer i en ret.
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.