Med sous vide-tilberedning kan man beholde lidt bid og struktur i frugten, især æblerne.
Man kan også udelade tærtebunden og spise æblesveske-kompotten med cremen alene som en trifli.
8 personer (8 små portionstærter)
- Mørdejstærter (8 stk á ca. 40 g)
- 180 g hvedemel
- 90 g smør
- 60 g flormelis
- 40 g (1 lille) æg
- 8 stk 10-cm portionstærteforme (2 cm høje)
- Æblekompot (ialt ca. 400 g)350 g spiseæbler (af ca. 500 g æbler) i 2 cm tern
- 50 g (rør)sukker
- ½ vaniljestang
- Sveskekompot (ialt ca. 125 g)
- 100 g sveskekød, grofthakket (af ca. 200 g svesker med sten)
- 25 g (rør)sukker
- ½ vaniljestang
- Reven skal og 10 g saft af 1/2 økologisk citron
- Creme (ialt ca. 250 g)
- 185 g piskefløde
- 65 g skyr
- Evt. 50 g letristede hasselnødder, groft hakkede
- Mørdejstærter
- Bland hvedemel, smør i små klumper, sukker og æg i en foodprocessor – eller manuelt: Hak det kolde smør i melet med en skarp plasticskraber og ælt derefter æg, sukker (og evt. et par tsk vand hvis det ikke kan holde sammen). Ælt så lidt som muligt.
- Pak ind i folie, mas pakken lidt flad og læg den i køleskab i mindst 1 time så dejen er helt kold.
- Skær dejen ud i 3 mm skiver og fordel den i formene. Skær overskydende dej af langs kanten.
- Læg et stykke bagepapir over dejen i hver form og fyld formene med bagekugler (eller ris) for at holde dejen nede under bagningen.
- Bag 8 min ved 180° varmluft. Fjern bagepapir og kugler, og bag 10 min mere til tærterne netop tager lidt lysebrun farve yderst.
- Æbler
- Massér kornene fra den halve vaniljestang ind i sukkeret og rør sammen med æblestykkerne.
- Fordel æblerne i en eller flere poser, så hver pose bliver maksimalt 3 cm tyk. Tilbered 85°/0:30 (se flere tid/temperaturer på side 312).
- Køl af. Det kan nu holde sig i posen på køl i op til 2 uger.
- Svesker
- Massér kornene fra den halve vaniljestang ind i sukkeret.
- Rør lidt vand i sveskerne, hvis massen er meget tung og klistret – de enkelte stykker skal let kunne adskilles og massen være let flydende. Rør citronsaft og skal i sveskemosen sammen med vaniljesukkeret.
- Fordel sveskerne i en eller flere poser, så hver pose bliver maksimalt 3 cm tyk. Tilbered 85°/0:30.
- Køl af. Det kan nu holde sig i posen på køl i op til 2 uger.
- Samling
- Pisk fløden til skum og vend skyren i. Hvis du tilbereder mange tærter, kan det betale sig at fylde cremen på en sprøjtepose.
- Fordel cremen nederst, æblestykkerne i hver side, og sveskekompotten i midten.
- Drys evt. med lidt nødder.
Andre tilberedningsforslag
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.