Når man tilbereder rabarber sous vide på denne måde, er de møre, men stadig med lidt bid – og farve og smag er ekstraordinær. Her blandet med friske jordbær og en blød og frisk vaniljecreme til en rigtig sommerdessert.
Her er frugt og creme fyldt i en mørdejstærte, men kan også spises uden kagen (se Rabarber-jordbær med vaniljecreme).
8 personer (8 små tærter)
- Mørdejstærter (8 stk á ca. 40 g)
- 180 g hvedemel
- 90 g smør
- 60 g flormelis
- 40 g (1 lille) æg
- 8 stk 10-cm portionstærteforme (2 cm høje)
- Rabarber
- 350 g meget modne og røde rabarber, skåret i 2-3 cm stykker.
- 115 g (vanilje)sukker (evt. blendet så det ikke knaser)
- 300 g jordbær i 1 cm skiver, delt på midten
- Vaniljecreme
- ½ vaniljestang
- 30 g sukker (evt. blendet så det ikke knaser)
- 200 g piskefløde
- 100 g skyr
- 50 g (grønne) pistacienødder (eller hasselnødder), grofthakkede
- Mørdejstærter
- Bland hvedemel, smør i små klumper, sukker og æg i en foodprocessor – eller manuelt: Hak det kolde smør i melet med en skarp plasticskraber og ælt derefter æg, sukker (og evt. et par tsk iskoldt vand hvis det ikke kan holde sammen). Ælt så lidt som muligt.
- Pak ind i folie, mas pakken lidt flad og læg den i køleskab i mindst 1 time så dejen er helt kold.
- Skær dejen ud i 3 mm skiver og fordel den i formene. Skær overskydende dej af langs kanten.
- Læg et stykke bagepapir over dejen i hver form og fyld formene med bagekugler (eller ris) for at holde dejen nede under bagningen.
- Bag 8 min ved 180° varmluft. Fjern bagepapir og kugler, og bag 10 min mere til tærterne netop tager lidt lysebrun farve yderst.
- Frugt
- Bland rabarberstykker og sukker godt sammen.
- Pak ved maksimalt tryk, så hver pose bliver maksimalt 3 cm tyk.
- Tilbered efter smag (her er brugt 60°/1:00, andre tider/temperaturer side 308).
- Køl poserne af og læg på køl i et par timer. Her kan de evt. holde sig flere uger i ubrudte poser.
- Klargør jordbær.
- Si rabarbersaften fra (bruges ikke her, men er godt til saft eller lignende).
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og mos dem ind i sukkeret. Blend alle delene til vaniljecremen til den er meget tyktflydende, men ikke fast. Hvis du tilbereder mange tærter, kan det betale sig at fylde cremen på en sprøjtepose.
- Samling
- Fordel cremen i tærterne.
- Fordel jordbærhalvmånerne langs kanten.
- Fordel rabarberstykkerne i midten og pres dem lidt ned i cremen.
- Pynt med pinjekernerne.
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.