Mayonnaise

Hjemmelavet mayonnaise smager fyldigere og rundere end købemayonnaise. Og den er meget let at lave.

Mayonnaise bruges som creme eller dressing. Desuden er mayonnaise grundlaget for andre saucer som remoulade og aïoli (den nemme).

4-8 personer, giver ca 300 g

  • 2 æggeblommer (stuetemperatur!)
  • 2,5 dl vindruekerneolie (stuetemperatur!). Brug ikke olivenolie – det smager for meget igennem
  • 1-2 tsk Dijon-sennep
  • ½ spsk citronsaft
  • Maldonsalt og peber

NB: Olie og æg skal have stuetemperatur før man begynder! Så er det lettere at samle.

  1. Æggeblommerne tilsættes sennep og lidt salt og piskes seje 1-2 minutter.
  2. Et par dråber citronsaft piskes i.
  3. Vindruekerneolien tilsættes – i starten et par dråber ad gangen under kraftig piskning indtil massen bliver tung. Herefter kan olie tilsættes i større mængder ad gangen.
  4. Smag til med salt og peber.
  5. Kan tilsættes grøntsager til remoulade.

Passer godt til

TypeRåvareSous vide 2.0, sideSous vide-håndbogen, sidetal
FiskHornfisk262166
FiskMakrel262176
FiskRokkevinge262180
FiskSardin187
FiskTorskerogn260194
FiskØrred262196
FjerkræKyllingelår204147
GrisFlæskesteg10872
GrisKamben10498
GrisNakkefilet12485
GrisRevelsben14090
GrisSpareribs10498
GrisSt. Louis cut10498
GrisSvinefilet71
GrøntAsparges, grønne276211
GrøntAsparges, grønne276211
GrøntGulerod290226
GrøntKartoffel, hvid318228
GrøntKartoffel, knust318228
GrøntKål296229
GrøntLøg338230
GrøntMajskolbe300232
GrøntSkorzonerrod338239
GrøntSquash339241
LamLammebov146102
LamLammebrissel165103
LamLammebryst/slag165104
OkseSpidsbryst6658
OkseTværreb7462
SkaldyrBlæksprutte, 8-armet220200
SkaldyrHummer231203
SkaldyrRejer (vannamei)244206
SkaldyrTaskekrabbe207

Sauceguiden

Opskriften er en del af de mere 50 gratis opskrifter der findes i sauceguiden. Her kan du finde

  • Varme og kolde saucer
  • Søde og salte cremer
  • Fonder
  • Dressinger

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *