Hjemmelavet mayonnaise smager fyldigere og rundere end købemayonnaise. Og den er meget let at lave.
Mayonnaise bruges som creme eller dressing. Desuden er mayonnaise grundlaget for andre saucer som remoulade og aïoli (den nemme).
4-8 personer, giver ca 300 g
- 2 æggeblommer (stuetemperatur!)
- 2,5 dl vindruekerneolie (stuetemperatur!). Brug ikke olivenolie – det smager for meget igennem
- 1-2 tsk Dijon-sennep
- ½ spsk citronsaft
- Maldonsalt og peber
NB: Olie og æg skal have stuetemperatur før man begynder! Så er det lettere at samle.
- Æggeblommerne tilsættes sennep og lidt salt og piskes seje 1-2 minutter.
- Et par dråber citronsaft piskes i.
- Vindruekerneolien tilsættes – i starten et par dråber ad gangen under kraftig piskning indtil massen bliver tung. Herefter kan olie tilsættes i større mængder ad gangen.
- Smag til med salt og peber.
- Kan tilsættes grøntsager til remoulade.
Passer godt til
Type | Råvare | Sous vide 2.0, side | Sous vide-håndbogen, sidetal |
---|---|---|---|
Fisk | Hornfisk | 262 | 166 |
Fisk | Makrel | 262 | 176 |
Fisk | Rokkevinge | 262 | 180 |
Fisk | Sardin | 187 | |
Fisk | Torskerogn | 260 | 194 |
Fisk | Ørred | 262 | 196 |
Fjerkræ | Kyllingelår | 204 | 147 |
Gris | Flæskesteg | 108 | 72 |
Gris | Kamben | 104 | 98 |
Gris | Nakkefilet | 124 | 85 |
Gris | Revelsben | 140 | 90 |
Gris | Spareribs | 104 | 98 |
Gris | St. Louis cut | 104 | 98 |
Gris | Svinefilet | 71 | |
Grønt | Asparges, grønne | 276 | 211 |
Grønt | Asparges, grønne | 276 | 211 |
Grønt | Gulerod | 290 | 226 |
Grønt | Kartoffel, hvid | 318 | 228 |
Grønt | Kartoffel, knust | 318 | 228 |
Grønt | Kål | 296 | 229 |
Grønt | Løg | 338 | 230 |
Grønt | Majskolbe | 300 | 232 |
Grønt | Skorzonerrod | 338 | 239 |
Grønt | Squash | 339 | 241 |
Lam | Lammebov | 146 | 102 |
Lam | Lammebrissel | 165 | 103 |
Lam | Lammebryst/slag | 165 | 104 |
Okse | Spidsbryst | 66 | 58 |
Okse | Tværreb | 74 | 62 |
Skaldyr | Blæksprutte, 8-armet | 220 | 200 |
Skaldyr | Hummer | 231 | 203 |
Skaldyr | Rejer (vannamei) | 244 | 206 |
Skaldyr | Taskekrabbe | 207 |
Sauceguiden
Opskriften er en del af de mere 50 gratis opskrifter der findes i sauceguiden. Her kan du finde
- Varme og kolde saucer
- Søde og salte cremer
- Fonder
- Dressinger
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.