Det er vigtigt at kende den nøjagtige temperatur på sit sous vide-system – så det er en god ide at checke temperaturen en gang imellem med et termometer.
Men stegetermometre, grilltermometre og selv digitale indstikstermometre kan sagtens vise 1-2 grader forkert! Så hvordan checker man så temperaturen i vandet?
Et lægetermometer er nøjagtigt
Et lægetermometer er meget præcist (indenfor 0,1 grad) ved den typiske kropstemperatur lige under 40°.
Så sæt vandets temperatur til 40°, vent 15-20 min. (karret skal være tildækket) og mål så temperaturen med et (rent…) lægetermometer.
Hvis termometeret f.eks. viser, at 39,1° er korrekt, skal man blot huske, at badet viser 0,9° for højt (det viste jo 40°). Skriv det evt. på en label på staven eller karret.
Nøjagtigheden ved 40° er en god indikator
Det er ikke sikkert, at bad- og stegetermometer viser præcist lige meget forkert i hele temperaturområdet, men det vil i praksis være tæt på.
Kontroller også stegetermometeret
Hvis du også vil være sikker på dit stegetermometer, kan du kontrollere det på samme måde: Sæt det i badet og noter visningen. Med eksemplet ovenfor skulle den gerne være 39,1° (som er den korrekte temperatur vist af lægetermometeret).
Hvis ikke, kan du notere afvigelsen ligesom på badet.
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.