Når man skal anskaffe nyt udstyr er der nogle vigtige ting at se på. Grundlæggende skal temperaturnøjagtigheden være i orden for at det giver mening, og dernæst skal man se på holdbarheden (byggekvaliteten) som er det der for alvor skiller når man også ser på prisen.
Dernæst kan man se på brugervenlighed og smarte funktioner. Det betyder ikke noget for kvaliteten af det man laver, men det kan være en irritation, hvis en funktion er besværlig at finde eller bruge.
Se også mine andre guides til udstyr:
Stav eller bad?
Ny vakuumpakker – hvad skal man se efter?
Vakuumposer – hvad skal man se efter?
Temperaturnøjagtigheden
Hvis ikke apparatet kan ramme og holde den indstillede temperatur nøjagtigt nok, giver det ikke mening til sous vide. “Nøjagtigt nok” er her en halv grads afvigelse fra det indstillede/viste i displayet. De allerfleste apparater holder sig indenfor dette, og nogle er meget bedre.
Byggekvaliteten
Nogle få apparater virker så dårligt fremstillede, at måske går i stykker hurtigt (forhåbentlig indenfor garantien). De fleste er dog så godt bygget, at de bør holde til almindelig brug et par gange om ugen i årevis.
Hvis man bruger apparatet meget (hver dag, eller ligefrem mange gange om dagen som i et professionelt køkken) skal man vælge et professionelt apparat. De er ofte større, tungere (og meget dyrere) og lavet af tykkere materiale (rustfrist stål) med meget kraftigere varmelegemer og bedre temperaturregulering.
Vandtæt? IPX7
Indenfor de sidste år er flere og flere apparater blevet “vandtætte”, dvs. de kan tåle kortvarigt ophold under vand (standarden hedder “IPX7”). Det er i sig selv ikke vigtigt, men det betyder, at vanddamp (som især kommer ved højere temperaturer) ikke længere generer/ødelægger elektronikken. IPX7 må i dag siges at være et krav til nyt sous vide-udstyr, fordi vi i stigende grad laver mad ved høje temperaturer (især grøntsager).
Støj
Hvis et apparat støjer meget, er det ofte et tegn på dårlig byggekvalitet/konstruktion. Udover dette kan det være meget irriterende med kraftig støj hvis apparatet står i køkkenet og arbejder i lang tid. Nogle apparater er næsten uhørlige, mens andre støjer en del.
Brugervenlighed
Et sous vide-apparat skal basalt kunne indstille temperatur og tid og det går som regel meget let. Nogle gør det endnu lettere (f.eks. med et drejehjul til hurtig indstilling) eller sværere (f.eks. med særlige rækkefølger af tryk før en funktion kan nås).
Kapacitet (rumindhold og varmekapacitet)
Rumindhold: En god tommelfingerregel er 1 del madvarer til 2 dele vand. En 4-personers familie vil typisk tilberede under 1 kg kød til en dag, og skal derfor bruge en kapacitet på 3 liter (1 liter mad og 2 liter vand) som alle kan opfylde. Men hvis man vil lave mere mad på samme tid (og gemme noget af det), eller man vil lave mad til gæster, så får man brug for mere rumindhold/størrelse.
Varmekapacitet: Varmelegemets størrelse betyder hurtig opvarmning – men her kan man bare starte med varmt vand, hvis det kniber. Generelt er 500W lige i underkanten, 800-1000W er fint og mens kun professionelle behøver mere, fordi de vil kunne opvarme og holde temperaturen stabilt også i meget store beholdere.
Fastgørelse
En stav fastgøres næsten altid til siden af et kar eller en gryde. Det sker med en bøjle der klemmes ned over kanten, eller et beslag der hænger på kanten med en skrue, så man kan skrue staven fast til beholderen. Desuden vil man som regel dække karret til, og her skal staven passe til karret (låget).
Her er der et par ting at tænke på:
- Kan fastgørelsen justeres i højden? Nogle kan ikke og sidder så højt oppe, at de ikke kan bruges i kar der ikke er f.eks. 20 cm høje.
- Hvor meget kan beslaget spænde over (hvor bred kant kan det bruge)? Nogle (og det gælder især klemmer) har begrænset vidde så man kan få problemer med kar med bred kant.
- Hvor tyk er staven? De fleste stave er 60 mm i omkreds, og det passer til standardhuller i låg til beholdere. Nogle er bredere (eller firkantede) så de vanskeligt (eller slet ikke) kan bruges med standardudstyr og kræver særlige låg eller at man selv tilpasser låget.
App eller ej?
Sous vide-udstyr kan i stigende grad betjenes via en app, se mere om det i Sous vide-apps med opskrifter og fjernstyring. Apps forbindes til udstyret via Bluetooth eller WiFi og WiFi kan være lidt bøvlet at få til at fungere (se evt. mere om hvordan man tilslutter WiFi her).
Pris
Der er mere end 10 gange forskel på den billigste og dyreste i testen. Forskellen er mest byggekvalitet/holdbarhed og så mængden af funktioner.
Andre ting
Nogle slår på medfølgende opskrifter, men de findes i tusindvis på nettet (hvis man da ikke har en god bog som f.eks. “Sous vide 2.0”) eller på gode sider/apps som f.eks. Anovas opskrifter eller måske den allerbedste Serious Eats. Nogle få inkluderer et bøfstativ, men det kan man altid købe senere.
Se mine grundige tests af sous vide-stave og sous videbade
Klik på en overskrift for at sortere. Du kan også søge eller filtrere ved at indtaste i søgefeltet, f.eks “Profs bad”.
Du kan se den enkelte test ved at klikke på navnet.
Model | Type | Mål | Total | Kr | Rel | A | B | C | D | E | F | G | H |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Anova Bluetooth (udgået) | Stav | Hjem | 6,7 | 1.400 | 8,1 | 7 | 7 | 8 | 8 | 175 | Ja | Nej | 16 |
Anova Nano | Stav | Hjem | 8,0 | 800 | 14,3 | 10 | 7 | 10 | 6 | 160 | Ja | Ja | 15 |
Anova Precision Cooker | Stav | Hjem | 8,7 | 1.200 | 11,6 | 10 | 8 | 10 | 8 | 160 | Ja | Ja | 24 |
Anova Precision Cooker Pro | Stav | Profs | 9,2 | 1.700 | 9,8 | 10 | 10 | 10 | 9 | 160 | Ja | Ja | 36 |
Anova WiFi 800W (udgået) | Stav | Hjem | 6,4 | 1.700 | 6,9 | 6 | 7 | 7 | 8 | 175 | Ja | Nej | 16 |
Anova WiFi 900W (udgået) | Stav | Hjem | 7,0 | 1.700 | 7,5 | 8 | 7 | 7 | 8 | 175 | Ja | Nej | 18 |
CASO SV 200 | Stav | Hjem | 6,5 | 1.400 | 7,8 | 8 | 8 | 9 | 9 | 140 | Nej | Nej | 16 |
CASO SV 500 | Bad | Hjem | 6,3 | 1.700 | 6,7 | 9 | 8 | 9 | 8 | 285 | Nej | Nej | 24 |
Cook & Baker | Stav | Hjem | 5,1 | 2.000 | 5,0 | 6 | 7 | 7 | 6 | 110 | Nej | Nej | 26 |
Grant Primo | Bad | Hjem | 6,7 | 3.000 | 5,3 | 7 | 10 | 9 | 8 | - | Ja | Nej | 13 |
Grant Vortice | Stav | Profs | 7,8 | 6.000 | 4,8 | 10 | 10 | 9 | 9 | 217 | Ja | Nej | 26 |
iVide (udgået) | Stav | Hjem | 6,6 | 1.300 | 8,4 | 6 | 8 | 9 | 7 | 140 | Ja | Nej | 16 |
iVide 2.0 | Stav | Hjem | 6,5 | 1.400 | 7,9 | 5 | 8 | 9 | 9 | 57 | Ja | Nej | 24 |
Joule | Stav | Hjem | 8,4 | 1.650 | 9,1 | 9 | 9 | 9 | 6 | 75 | Ja | Ja | 22 |
KitchPro Epicuré | Stav | Hjem | 6,3 | 900 | 10,3 | 8 | 8 | 9 | 7 | 114 | Nej | Nej | 26 |
Lacor 620 | Bad | Profs | 5,7 | 3.750 | 4,1 | 6 | 9 | 9 | 7 | - | Nej | Nej | 12 |
Melissa stick | Stav | Hjem | 3,1 | 700 | 6,2 | 0 | 5 | 8 | 6 | 170 | Nej | Nej | 16 |
OBH Precision | Bad | Hjem | 6,0 | 1.800 | 6,2 | 6 | 8 | 8 | 7 | - | Nej | Nej | 40 |
Profi Cook stick | Stav | Hjem | 5,0 | 600 | 11,2 | 5 | 7 | 8 | 7 | 102 | Nej | Nej | 16 |
Profi Cook tilbereder | Bad | Hjem | 4,7 | 750 | 8,8 | 6 | 7 | 8 | 4 | 300 | Nej | Nej | 10 |
Sammic SmartVide8+ | Stav | Prof | 9,0 | 9.000 | 5,0 | 9 | 10 | 8 | 9 | 220 | Ja | Ja | 40 |
Sous Vide Supreme Demi | Bad | Hjem | 4,9 | 2.200 | 4,6 | 4 | 7 | 8 | 7 | 37 | Ja | Nej | 11 |
SousVide Supreme Touch 11L | Bad | Hjem | 6,9 | 3.150 | 5,4 | 8 | 8 | 8 | 8 | 41 | Ja | Nej | 18 |
SousVide Supreme Touch 9L | Bad | Hjem | 5,7 | 2.700 | 4,7 | 5 | 7 | 8 | 7 | 37 | Ja | Nej | 12 |
Steba SV 1 Precise | Bad | Hjem | 3,4 | 700 | 6,7 | 2 | 7 | 5 | 5 | - | Nej | Nej | 11 |
Steba SV 100 Professional | Stav | Profs | 4,5 | 1.630 | 5,0 | 3 | 8 | 8 | 7 | 155 | Nej | Nej | 30 |
Steba SV 2 | Bad | Hjem | 5,4 | 1.170 | 7,4 | 6 | 7 | 6 | 8 | - | Nej | Nej | 16 |
Steba SV 200 PRO | Bad | Profs | 5,4 | 2.290 | 4,9 | 5 | 8 | 9 | 7 | - | Nej | Nej | 12 |
Steba SV 50 | Stav | Hjem | 6,4 | 800 | 11,5 | 9 | 7 | 8 | 8 | 103 | Nej | Nej | 16 |
Steba SV50 (2019) | Stav | Hjem | 6,5 | 760 | 12,0 | 9 | 7 | 8 | 8 | 103 | Nej | Nej | 16 |
Steba SV80 | Stav | Hjem | 7,5 | 1.050 | 11,0 | 9 | 8 | 8 | 8 | 125 | Nej | Nej | 16 |
SUU' VEED | Stav | Hjem | 5,7 | 900 | 9,3 | 6 | 8 | 8 | 8 | 160 | Nej | Nej | 17 |
Witt | Stav | Hjem | 7,0 | 1.000 | 10,6 | 8 | 8 | 9 | 8 | 132 | Nej | Ja | 20 |
Vægt | 30% | 15% | 10% | 10% | 10% | 10% | 10% | 5% |
Test-parametre
A | B | C | D | E | F | G | H |
Temperatur-afvigelse | Bygge-kvalitet | Bruger-venlighed | Specs, basale | Specs, avancerede | Trådløst og app | Kapacitet | Inkl. tilbehør |
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.
Prisen på Anova Precision Cooker Pro er ikke korrekt i oversigten 🙂 På undersiden står den rigtigt til cirka 3200,- i oversigten står den til 1700,-
Hej Jacob
Mange tak for det! Det er en jungle med priserne, fordi de hele tiden skifter. Jeg har derfor valgt at angive prisen på tidspunktet for testen. Her var Anova Pro på tilbud (som den ofte er) til ca. halv pris, som jeg skriver i teksten. Så desværre er både 3.200 og 1.800 rigtigt nok.
Mange hilsner
Karsten