Studenterfest uden stress: Lav maden i forvejen

Festmaden kan laves i høj kvalitet – nogle gange højere end ellers – med sous vide. Og det meste kan forberedes i ugen op til festen. Så er der stort set kun færdiggørelse tilbage på selve dagen.

Festmiddag (bemærk: De fleste opskrifter er til 4 personer)

Snack og forret

Flæskesvær med guacamole (side 359)

Laks (side 240) med asparges (side 276) og hollandaise (side 351).

Hovedret

Vitello tonnato (side 125).

Alternativer: oksemørbrad (side 54) eller ribeye-bøffer (side 62).

Tomatsalat (side 330)

Nye kartofler med ærter og dild (side 320).

Dessert

Rabarber og jordbær med vaniljecreme (side 323).

Ugen før (7-8 timer)

2-6 dage før (3-4 timer)

  • Salt laksestykkerne, vakuumer og frys ned igen (1/2 time).
  • Tilbered dessertens rabarber og læg på køl (1 time).
  • Tilbered kødet og læg på køl (1/2 time).
  • Lav hollandaise, køl af. Hæld tilbage på glas (eller hæld i vakuumpose, forsegl uden ikke vakuum) og læg på køl (1/2 time).
  • Rist nødder til desserten og læg i lufttæt beholder (1/2 time).
  • Sous vide-tilbered flæskesvær og læg på køl (1/2 time).

Dagen før (4 timer)

  • Tilbered kartofler, køl ned og læg i køleskab (1 time).
  • Tilbered guacamole til flæskesvær, vakuumer og læg på køl (1/2 time).
  • Klargør og vakuumer asparges (1/2 time).
  • Lav cremen til kødet (1/2 time).
  • Bag flæskesvær i ovnen, køl af og læg i tætsluttende beholder (1/2 time).
  • Vakuumer asparges (1/2 time).

FESTEN (2 timer)

2 timer før

  • Tilbered asparges, køl af i posen.
  • Varm kartoflerne i poserne i et stort fad med varmt vand fra hanen.
  • Opvarm sous vide til 50°.
  • Lav tomatsalat.
  • Lav dessertcreme.
  • Skyl, tør og klargør evt. pynte-krydderurter.
  • Dup kødet tørt og skær det i meget tynder skiver og dæk til.

½ time før 

  • Tilbered laksestykker direkte fra frost i sous vide. Læg posen/glasset med hollandaise til opvarmning i badet også.
  • Forvarm evt. fade og tallerkener.
  • Blend hollandaisen igennem, anret og server forret.
  • Fordel kødskiverne, hæld cremen over og pynt.
  • Hæld væde fra grøntsagerne.
  • Færdiggør tilbehør til hovedret.
  • Anret og server hovedret.
  • Anret og server dessert.

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2021.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.