En vakuumsuger (vakuumskinne) forsegler maden i en tæt pose, så der ikke er isolerende luftlommer, og så madens saft og kraft bevares.
Men nogle gange mislykkes pakningen, så der stadig er for meget luft i posen. Det kan skyldes forskellige ting – men de kan alle rettes.
Problem: Svejsningen er dårlig
Svejsningen skal være jævn og hel i posens fulde bredde, og den skal svejse de to sider godt sammen (men ikke gå igennem) – hold posen op mod lyset og kontroller sporet.
Når svejsningen er kølet lidt af efter 10-15 sekunder kan man prøve at trække de to sider forsigtigt fra hinanden ved åbningen, det skal de kunne holde til.
Hvis svejsningen er dårlig, kan det skyldes disse problemer:
- Ingen svejsning overhovedet kan skyldes at
- posen er ikke sat henover svejsetrådene
- at posens top (på indersiden) er våd eller snavset, der hvor svejsningen er
- at maskinens svejseområde ikke er rent
- Svejsningen mangler pletvist kan skyldes at
- dele af svejseområdet er urent
- der er urenheder i posens top (på indersiden) hvor svejsningen er
- Svejsningen går op kan skyldes at
- Svejsetiden er for kort ift. posens tykkelse/materiale
- at posens top (på indersiden) er våd eller snavset, der hvor svejsningen er
Problem: Vakuum i posen er dårligt
Hvis vakuumet i posen er dårligt, dvs. der er luftlommer der ikke er fjernet, kan det skyldes disse problemer:
- Luften er ikke suget tilstrækkeligt ud af posen, kan skyldes at
- Posen er sat for langt ind, eller ikke langt nok ind – den skal sidde netop hen over gummipakningen og 1-2 cm længere ind
- Man har trykket på “Svejs” før udsugningen er færdig
- Maskinens lukning om posen er ikke tæt, så maskinen ikke kan suge godt nok (se løsninger længere nede)
- Man har brugt glatte poser (poser uden riller/rifler)
- Luften blev suget ud, men vakuumet forsvinder efter et stykke tid, kan skyldes at
- Svejsningen er dårlig, så luften siver ind igen
- Ben eller andet har punkteret posen, så luften kan sive ind
- (Visse grøntsager vil afgive gasser når de venter, og især ved opvarmning, og derfor kan posen bule ud, uden der er noget hul.)
- Maden har været for varm (skal være mindst køleskabskold)
- Posen har ikke siddet korrekt
Løsning på: Maskinens lukning om posen er ikke tæt
Hvis maskinens lukning om posen ikke er tæt, kan det skyldes at
- Tætningslisten/listerne ikke er rene, eller sidder lidt skævt. Tag dem ud, rens dem og tør dem godt af. Prøv at sætte dem spejlvendt i, så evt. trykmærker i overfladen nu vender indad mod maskinen og ikke ud mod posen.
- Posens rifler virker dårligt. Riflerne sikrer små veje til luften så den kan suges ud, og nogle gange virker det bedre hvis man vender posen omvendt (overside/underside).
- Maskinen ikke er rigtigt lukket. Tryk ekstra på låget så kæberne lukkes bedre.
Væske i posen – hvad gør man så?
Hvis man ikke kan vakuumere ordentligt fordi der er meget væske i posen, så kræver det andre løsninger. Dem kan du læse om her: Væske i posen – hvad gør man?.
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.