Flæskesvær 85°/1:30

Sværen kan tages mange steder fra, men den bedste kommer fra kammen. Den kan tilberedes sous vide ved samme temperatur som grøntsager (85°) for at blive mør og derefter brunes i ovn for at blive sprød.

Når sværen er sous vide-tilberedt, kan den gemmes i posen på frost i månedsvis.

Sværen kan færdigtilberedes dagen i forvejen og opbevares i en lufttæt beholder efter afkøling. Den kan serveres kold, elle lunes i en ovn lige før servering.

Se også videoen om tilberedning af flæskesvær her.

4 personer (snack, forret eller tilbehør)

  • 200 g flæskesvær, skåret ud i strimler lidt ned i fedtet, men helst stadig sammenhængende
  • 6 g salt
  1. Hvis ikke sværen hænger sammen: Saml sværene ved siden af hinanden til en samlet plade i ét lag i en pose.
  2. Pak, så posen presses godt sammen.
  3. Tilbered 85°/1:30.
  4. Hvis sværen tilberedes sous vide nogle dage i forvejen
    • Lad den blive i posen og køl den ned med rindende, koldt vand og læg på køl. Her kan den holde sig i en uge (flere måneder på frost).
    • Inden videre tilberedning: Læg posen i varmt hanevand 10 min for at gøre fedt og gelatine på sværen flydende, så den er nemmere at arbejde med.
  5. Tag sværen op og ud af posen, dup den grundigt med et viskestykke (køkkenrulle hænger i), så den bliver så tør som muligt. Når sværen er tør vil den blive mere sprød (og sprøjte mindre i ovnen).
  6. Hvis sværene er sammenhængende: Del dem i de enkelte svær.
  7. Gnid saltet ind i sværene.
  8. Sæt sværene med lidt mellemrum på en rist eller hullet bageplade i en dyb bageplade (så fedtet kan løbe fra) i en 200° ovn (varmluft) i ca. 20-25 min. til sværen er mørk og sprød.
  9. Køl af på en rist og opbevar derefter i en tætsluttende beholder (holder sig et par dage, kan evt. lunes kort før servering).
  10. Server evt. med guacamole (side 394) eller brombærsyltetøj.

Prøv noget nyt – og få flere 👍 succeser på tallerkenen: Denne opskrift er en af de 60 opskrifter som blev endnu bedre end jeg forventede i min nye Sous vide-håndbogen. En fantastisk kombination af råvarer og sous vide som jeg i bogen mærkede med “Overraskende godt”.

Jeg har lavet en liste med de 60 eksempler (og opskrifter på mange af dem) her, så du nemt kan finde frem til dem – og forhåbentlig finde noget, som du IKKE har prøvet før. Jeg garanterer, at det bliver godt!

Opskriften bruges i menuen “Studenterfest” – se køreplanen og alle de andre opskrifter her: Studenterfest – lav det hele i forvejen.

FORSLAG TIL TILBEHØR

Passer godt til

Sauce
Guacamole
Vinaigrette

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

2 Comments Add yours

  1. John Kjær says:

    Hej Karsten
    Har købt din bog og bruger din hjemmeside flittigt.
    Jeg har en bemærkning vedr. Flæskesvær 85/1:30.
    Har du læst om de forsøg Teknologisk institut har udført. Der anbefaler man:
    “Skal man opnå en boblet og samtidig sprød svær, anbefaler Teknologisk Institut sous vide
    behandling ved 60-70 grader i 10 timer forud for ovnstegning”

    Kilde: https://www.teknologisk.dk/ydelser/kom-flaeskestegen-i-vand-og-faa-sproedere-svaer/36717

    Kilde: Se PDF filen “Resultater Sprød svær” i ovennævnte link.

    De bedste hilsner
    John

    1. sousvide20dk-sekopi says:

      Hej John
      Jeg tror at den opskrift fra Teknologisk Institut er af en lidt ældre dato. Jeg tror ikke, at resultatet bliver bedre end det jeg foreslår med 85°/1:30.
      Mange hilsner
      Karsten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *