Hønsefond er indkogt kraft fra kyllingeben og kød, grøntsager og urter. Køb hele kyllinger og tag bryst og lår fra – og brug resten til fond.
Fonden smager mildt og rent og kan bruges som suppe eller som basis i saucer veloutésauce eller som fiskesuppe.
Giver ca. 2 liter mild fond (eller kraftig suppe)
- 2 kg kyllingeben/skrog
- 300 g kyllingekød/afpuds
- Klargjorte grøntsager i små stykker
- 200 g løg
- 100 g gulerod
- 100 g porre
- 10 g hvidløg
- 8 g bredbladet persille
- 2 g (1 tsk) sorte peberkorn
- 2 liter vand
- Kyllingeskrogene hugges i stykker.
- Evt.: Kog op i koldt vand, og hæld straks vand (og urenheder) fra gennem en si/et dørslag.
- Skær kødet i små stykker.
- Hæld alle ingredienser i gryden.
- Tilbered i gryde *)
- Kog op og skru ned så det netop simrer.
- Kog i 5-6 timer og fjern løbende skum og urenheder fra overfladen.
- Si fonden fra, og kog evt. ind.
- Sæt på køl natten over, og skrab evt. fedt på overfladen af før videre brug
*) TIP: det er oplagt at tilberede fonden i en trykkoger hvis man har det:
- Kog op til 1 bar/15 PSI (1 ring), typisk mindste blus efter det er kogt op.
- Kog herefter i 1,5 time.
- Køl af indtil trykket er væk og trykkogeren kan åbnes.
Kan holde sig i køleskab i en uge og 3 måneder på frost.
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.
Ang. Kllibgefond
Der står
“ Kan holde sig i køleskab i en uge og 3 måneder på køl.”
Der skal vel stå fryser sidst?
Hej Mads – selvfølgelig! Det er nu rettet.