Hvor meget mad kan jeg lave på en gang, hvis jeg køber denne stav? Det er der mange der spørger om, men et godt svar kræver lidt forklaring:
- Hvad opgiver fabrikanten som max?
- Hvor kraftig er staven?
- Hvilket kar bruges staven i?
- Hvad vil du tilberede?
- Hvor meget vand skal der være ift. mad?
- Et sammenligneligt tal for kapacitet
Hvad opgiver fabrikanten som max?
Fabrikanterne opgiver ofte et maksimalt antal liter, som deres stav kan klare. Men de siger ikke noget om, hvordan dette er målt – og det betyder meget:
Hvor kraftig er staven?
Det bedste er at se på hvor kraftig staven er (antal W eller watt). I mine tests af stave kan jeg se, at stave med samme W-tal har stort set samme energiforbrug og bruger stort set samme tid på at opvarme og holde vandet varmt.
Langt de fleste W går til varmelegemet og er derfor et godt udgangspunkt. 800 W har i mange år været en standard, mens nyere stave ofte er på 1.000 W eller 1.200 W og professionelle stave er op til 2.000 W.
Hvilket kar bruges staven i?
Hvis man tildækker karret, vil staven ikke skulle bruge så mange W på at holde vandet varmt (man sparer ca. 1/3 så man kan bruge et 1/3 større kar). Hvis man isolerer karret vil man også spare 1/3, så karret kan udvides med endnu 1/3.
Du kan læse mere om energiforbruget her.
Hvad vil du tilberede?
Kød tilberedes typisk ved temperaturer omkring 60° og de flestes opgivelser regner med det. Men hvis man vil tilberede grøntsager, foregår det typisk ved 85° og staven bruger da mere energi til holde vandet varmt, så kapaciteten bliver lidt mindre.
Hvor meget vand skal der være ift. mad?
En ting er hvor meget vand der kan holdes varmt, men det er jo ikke det samme som hvor meget mad man kan tilberede.
Det er vigtigt, at der er god plads omkring og mellem alle poser, så jeg regner med max. 1 del mad til 2 dele vand. En stav med en kapacitet på 15 liter kan altså tilberede 5 liter/kg mad (og 10 liter vand).
Et sammenligneligt tal for kapacitet
Jeg har i mine tests udregnet et sammenligneligt tal for stavene: Jeg har taget stavens W-tal og delt det med 50. Jeg har regnet med tilberedning omkring 60 grader i et åbent kar (intet låg, ingen isolering).
SÅ: en stav på 800W vil kunne klare ca. 16 liter vand. Mere hvis du dækker til og endnu mere hvis du isolerer. Og mindre hvis du laver grøntsager.
Du kan se tallet hvis du ser fanebladet “Alle testresultater” på hver test.
Her er tallene fra mine tests af stave vedr. watt-opgivelser og kapacitet:
Mærke | Opgivet w | Kapacitet i liter (opgivet) | Kapacitet (50 watt pr. liter) |
---|---|---|---|
Anova Bluetooth (udgået) | 800 | 20 | 16 |
Anova Nano | 750 | - | 15 |
Anova Precision Cooker | 1200 | - | 24 |
Anova Precision Cooker Pro | 1800 | 60 | 36 |
Anova WiFi 800W (udgået) | 800 | 20 | 16 |
Anova WiFi 900W (udgået) | 900 | 20 | 18 |
CASO SV 200 | 800 | 20 | 16 |
Cook & Baker | 1300 | 20 | 26 |
Grant Vortice | 1300 | 50 | 26 |
iVide | 800 | 20 | 16 |
iVIde gammel | 800 | 20 | 16 |
Joule | 1100 | 40 | 22 |
KitchPro Epicuré | 1300 | 13 | 26 |
Melissa stick | 800 | 8 | 16 |
Profi Cook stick | 800 | 15 | 16 |
Sammic SmartVide8+ | 2000 | 56 | 40 |
Steba SV 100 Professional | 1500 | - | 30 |
Steba SV 50 | 800 | 10 | 16 |
Steba SV50 (2019) | 800 | - | 16 |
Steba SV80 | 800 | - | 16 |
SUU' VEED | 850 | 20 | 17 |
Witt | 1000 | 25 | 20 |
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.