Mornaysauce er en bechamelsauce med ost der smelter og tykner saucen til en tyk, cremet konsistens. Den bruges f.eks. i lasagne, men er også god som (tyk) sauce til fisk, grønt eller pocherede æg. Den er let at lave, og med en god ost får den en stor og rig smag.
Det er en sauce der mætter meget. Hvis man bruger cheddar som ost og kommer makaroni (tykke, korte pastarør) i får man en “mac’n’cheese” som mange amerikanere kan lide til grillet kød.
4 personer (tilbehør), nemmere med dobbelt portion
- 25 g smør (evt. klaret smør)
- 25 g (2 spsk) hvedemel
- 500 g mælk
- 150 g reven gruyereost (eller emmentaler eller cheddar), evt. 30-40 g af det parmesan for at få en mere markant ostesmag
- Evt. 1/2 g (1/2 tsk) reven muskat
- Smelt smørret i en gryde ved god/mellem varme til det er smeltet, men IKKE brunet (det vil misfarve saucen og give den en forkert smag).
- Pisk melet i lidt ad gangen så smørret opsuges. Bag smørbollen igennem et par minutter ved god/mellem varme (den må heller ikke brune).
- Opvarm mælken i en anden gryde.
- Pisk 1/4 af smørbollen ud i mælken. Pisk til det er helt rørt ud. Tilsæt yderligere 1/4 smørbolle ad gangen og rør ud – indtil konsistensen er passende tyk.
- Lad sovsen simre i 10 minutter under jævnlig omrøring så den ikke brænder på.
- Tilsæt den revne ost og muskatnød, kog op og kog under omrøring i 5 min.
- Smag til med salt og (hvid) peber.
Passer godt til
Type | Råvare | Sous vide 2.0, side | Sous vide-håndbogen, sidetal |
---|---|---|---|
Fisk | Brosme | 156 | |
Fisk | Ål | 262 | 197 |
Fjerkræ | Gåsebryst | 209 | 139 |
Fjerkræ | Kalkunbryst | 196 | 141 |
Fjerkræ | Kalkuncuvette | 142 | |
Fjerkræ | Kyllingelår | 204 | 147 |
Fjerkræ | Kyllingevinge | 148 | |
Fjerkræ | Pocheret æg | 344 | 150 |
Gris | Hamburgerryg | 139 | 74 |
Gris | Skinkemignon | 140 | 97 |
Gris | Svinefilet | 71 | |
Grønt | Asparges, hvide | 280 | 212 |
Grønt | Blomkål | 336 | 216 |
Grønt | Kartoffel, hvid | 318 | 228 |
Grønt | Kål | 296 | 229 |
Grønt | Porre | 338 | 235 |
Grønt | Rosenkål | 338 | 236 |
Grønt | Spinat | 329 | 240 |
Lam | Lammebov | 146 | 102 |
Okse | Oksebov | 88 | 27 |
Okse | Oksebov | 88 | 27 |
Vildt | Vildsvinefilet | 179 | 128 |
Sauceguiden
Opskriften er en del af de mere 50 gratis opskrifter der findes i sauceguiden. Her kan du finde
- Varme og kolde saucer
- Søde og salte cremer
- Fonder
- Dressinger
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.