Stav eller bad/kar?

Der er fordele og ulemper ved både stave og bade:

Stave

Stave er lette at stuve af vejen, men de kræver et kar eller en gryde. Hvis man i forvejen har en stor gryde i køkkenet kan man bruge den, og så er det kun staven, der fylder ekstra. Hvis man vil bruge et kar – f.eks. for at få større kapacitet og/eller bedre isolering – så koster det ekstra og fylder så meget, at fordelen forsvinder ved det kompakte der let kan ryddes væk.

Stavene er fleksible mht. kapacitet. De fleste klarer fint et 10-15-liters kar som er den mest almindelige størrelse, men vil også kunne klare større kar, hvis man isolerer godt. Stave er ikke lydløse, men som regel er lydniveauet ret lavt.

Mange har en stav og en gryde til madlavning til hverdag, og så et ekstra stort kar gemt af vejen et andet sted til når der skal laves store portioner.

Gryden kan isoleres acceptabelt blot med køkkenfilm som låg, og gryden er let at tømme bagefter.

Bade/kar

Badene er beregnet til at stå fremme, og fylder en del – derfor skal man se på, om man kan lide designet. Badene er typisk simpelt opbygget med en nem betjening af temperatur og tid – og ikke så meget andet. De er gode til at lave mad lige-ud-af-landevejen, men har endnu ikke fjernbetjening, apps etc. Et bad kan selvfølgelig også gemmes af vejen når man ikke bruger det, men det er ofte lidt mere besværligt at tømme for vand end en gryde.

Et bad er generelt fint isoleret (på højde med de bedst isolerede kar), men er lidt dårligere til at styre temperaturen præcist i hele badet, fordi der ikke er cirkulation (der findes dog flere gode undtagelser, se mine anmeldelser af bade her). Det kræver god plads omkring poserne for at varmen kan fordeles. Til gengæld er bade uden cirkulation lydløse, hvad der kan være dejligt når det står fremme i køkkenet og måske arbejder i lang tid. Der findes nogle med cirkulation i badet – men de er til gengæld ikke lydløse.

Der er få eller ingen bevægelige dele i et bad, så det bør holde længere end en stav.

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *