Torsk skal helst have været frosset i 24 timer, så evt. parasitter er dræbt. Brug derfor de udmærkede rygstykker (“loins”) der findes frosne i butikkerne. Salt og vakuumer dem igen mens de er frosne (evt. i god tid) og tilbered dem så direkte fra frost, det er bedre end at tø op først.
I stedet for skinke/brødkrumme, kan man pakke torskestykkerne i skinkeskiver og riste pakkerne 1 min på hver side i olien efter sous vide-tilberedningen.
4 personer (forret)
- 2 x 160 g torskerygstykke (frosne portionsstykler)
- 4 g salt
- Skinke/brød-krumme
- 15 g olivenolie
- 20 g hvidt brød uden skorpe skåret i 3×3 mm tern
- 30 g sortfodsskinke (eller Parma-skinke) i 3×3 mm tern
- Guacamole
- 250 g (2 stk) avocado
- 30 g forårsløg
- 75 g (1 middelstor) tomat uden kerner og væde
- 4 g (1/2) chili (uden kerner), ikke for stærk
- 10 g (lille bundt) koriander
- 8 g limesaft (af en ½ lime)
½ bundt purløg, finthakket
- Tø stykkerne op i posen 5-10 min ved stuetemperatur, så de kan skæres over (pas på, at kniven ikke smutter!). Del hvert stykke i 2 og salt dem.
- Læg fiskestykkerne med lidt mellemrum i en pose.
- Vakuumer med maksimalt vakuum. Læg på frost hvis det ikke skal tilberedes med det samme.
- Tilbered efter ønske (her er brugt 50°/0:30, se flere tid/temperaturer side 252).
- Skinke/brød-krumme
- Rist skinke- og brødkrummer i olie ved middel varme (8-12 min.) og dryp af. Hak evt. igen, hvis stykkerne er større end ristede løg. Krummerne kan nu gemmes i et par dage i en beholder med tætsluttende låg (rist evt. kort igen hvis det ikke længere er sprødt).
- Guacamole
- Skær alt det grønne (undtagen avocado) i små tern (3×3 mm).
- Pres limesaften.
- Mos avocadokødet en stor skål og bland resten i. Smag til med salt, peber og limesaft. (Vakuumer guacamolen hvis den skal gemmes.)
- Fordel guacamolen på tallerkener eller hæld den i en skål.
- Skær posen med torsk op hele vejen rundt, så det øverste lag kan løftes af. Løft forsigtigt fisken (den falder let fra hinanden) over på tallerken/fad med en paletkniv.
- Drys med skinke/brødstykkerne og finthakket purløg.
FORSLAG TIL TILBEHØR
- Brød
- Tomatsalat
ANDRE SERVERINGSFORSLAG
- Med avocadostykker i stedet for guacamole
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.