Vakuumsugere kan egentlig ikke håndtere væske, for den vil blive suget ind i maskinen (og det kan ødelægge den) sammen med den luft der suges ud. Men der findes nogle metoder til at få det til at fungere.
Prøv med væskestop først?
Man kan forsøge med sugende papirstrimler øverst, men det virker sjældent nok til at kunne snyde væsker, der næsten altid finder vej (ind i maskinen…).
Der findes særlige ruller med væskestop som virker lidt bedre.
Overfladesaft på maden
Tør overfladen grundigt af med køkkenrulle, eller endnu bedre: Brug et rent viskestykke, for køkkenrullepapir går let i opløsning når det bliver vådt.
Lidt væske 1
F.eks. marinade til kød etc.
Frys marinaden i en isterningpose, og kom et par frosne terninger i posen.
Når maden med isterningerne opvarmes vil terningerne smelte efter 5-10 min. og man kan så evt. massere posen lidt for at fordele væsken.
Lidt væske 2
Lad posen hænge ud over bordkanten og hold øje med, hvornår væsken er kravlet så langt op, at den er ved at blive suget ind i maskinen – afbryd så suget og svejs lukningen.
Meget væske
F.eks. risengrød eller syltede rødbeder.
Læg posen fladt foran vakuumpakkeren med åbningen inde i maskinen, og massér luftbobler op mod åbningen med hænderne.
Når mest muligt er presset ud, lukkes maskinen og sættes til at svejse (ikke suge!).
Brug lynlåspose
En lynlåspose (skal være godkendt til fødevarer og til den ønskede temperatur) lukkes manuelt efter man har presset luft ud.
Det kan hjælpe at sænke posen ned i en stor beholder med vand (f.eks. sous vide-badet eller en gryde) og massere luftbobler op mod åbningen.
Brug glas med låg
Hvis det er mad der næsten KUN er væske (f.eks. bearnaise) kan man tilberede maden i et sylteglas med låg, i stedet for i en pose.
Det er bedst at bruge et glas der fyldes til 75-80% så glasset står godt i vandet (og ikke flyder eller tipper rundt).
Mine opskrifter til bearnaise og hollandaise er på knapt 500 g, og det vil sige at man skal se efter et glas der kan rumme ca. 700 g.
Brug en kammervakuum-maskine
Hvis man i stedet bruger en kammervakuum-maskine vil man ikke få de samme problemer med væske i posen, for en kammervakuum-maskine kan håndtere alle former for væsker, den kan endda vakuumere supper.
Men en sådan maskine er meget dyrere, og har andre begrænsninger, som du kan læse mere om i min artikel Kammervakuum – hvad skal man se efter?
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.