Vindruer kan med kort sous vide-tilberedning bruges som en frisk dessert sammen med en sabayonnecreme . Hvis man bruger druer i forskellige farver, bliver resultatet smukt.
Frugt og sabayonnecreme kan også serveres sammen i glas uden mørdejstærten.
8 personer (8 små tærter)
- Mørdejstærter (8 stk á ca. 40 g)
- 180 g hvedemel
- 90 g smør
- 60 g flormelis
- 40 g (1 lille) æg
- 8 stk 10-cm portionstærteforme (2 cm høje)
- Fyld (50 g/tærte)
- 400 g vindruer (gerne forskellige farver), halverede på langs
- 10 g flormelis (evt. stødt almindeligt sukker)
- Creme: 300 g sabayonnecreme
- Evt. mynteblade til pynt
- Mørdejstærter
- Bland hvedemel, smør i små klumper, sukker og æg i en foodprocessor – eller manuelt: Hak det kolde smør i melet med en skarp plasticskraber og ælt derefter æg, sukker (og evt. et par tsk vand hvis det ikke kan holde sammen). Ælt så lidt som muligt.
- Pak ind i folie, mas pakken lidt flad og læg den i køleskab i mindst 1 time så dejen er helt kold.
- Skær dejen ud i 4 mm skiver og fordel den i formene. Skær overskydende dej af langs kanten.
- Læg et stykke bagepapir over dejen i hver form og fyld formene med bagekugler (eller ris) for at holde dejen nede under bagningen.
- Bag 8 min ved 180° varmluft. Fjern bagepapir og kugler, og bag 10 min mere til tærterne netop tager lidt lysebrun farve yderst.
- Frugt
- Vend sukker og druer sammen.
- Fordel i poser, så laget ikke bliver mere end 3-4 cm tykt. Hvis man fordeler de forskellige farver i hver deres pose (det er gjort her), så bibeholdes farverne bedre.
- Pak, så posen slutter tæt.
- Tilbered 85°/0:15.
- Hæld evt. væden fra.
- Creme: lav sabayonne-cremen. Hvis du tilbereder mange tærter, kan det betale sig at fylde cremen på en sprøjtepose.
- Samling
- Fordel cremen i tærterne.
- Fordel frugtstykkerne ovenpå og pres dem lidt ned i cremen.
- Pynt evt. med mynteblade.
Andre serveringsforslag
- Med flødeskum og/eller græsk yoghurt 10 % med sukker og vanilje
- Med sabayonnecreme
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.